Sofienberg, Sofienbergkoret, Sofienberg menighet,
kor, sang, musikk, konsert, cd, TV,
gudstjeneste, messe,
jazz, klassisk, negro spiritual,
dirigent,
John Rutter, Gloria
Helge Harila, Margrethe Ek, kirke,
Oddgeir Kjetilstad, Ketil Grøtting,
kristen,
Oslo Øst, Grünerløkka, Freia,
Dælenenga,
Rodeløkka, Oslo
Tøyen, Carl Berner, Tertitten,
Engelsborg,
kvalitet, miljø,
fellesskap, Unge Voksne-kor
Sofienbergkoret
Mendelssohn
Mendelssohn

Felix Mendelssohn Bartholdy

(1809-47)

 
Felix Mendelssohn var en av de mest interessante unntak i den klassiske musikken. En utrolig talentfull komponist som aldri gjennomgikk de tunge finansielle periodene (eller de arbeidsrelaterte plagene) som så mange av hans samtidige og forgjengere gjorde. Han ble født i 1809 i en rik familie i Hamburg og studerte piano med sin mor allerede i tidlig alder. Senere tok han formelle pianotimer hos Carl Zelter i Berlin. Han komponerte kammermusikk allerede som barn og hans familie holdt ofte kammersoiréer i sitt hjem. Snart komponerte han også trioer, kvartetter og operetter, og han markerte seg som pianist. Hans debut gjorde han som niåring. Da Mendelssohn var 17 år var hans omdømme som musikalsk geni viden kjent. Samme år skrev han sin første store komposisjon, overtyren til Shakespeare's En Midtsommernatts Drøm.

Da Felix var 20 år hadde han fremdeles ikke skapt de verk som skulle sikre ham plass som en av de ledende i den klassiske musikkens stjernegalleri (untatt den briljante Strykeoktett fra 1828). Han demonstrerte likevel sine musikalske egenskaper på en annen måte. Han ble den største tolker av Johann Sebastian Bach's musikk. I de 80 årene det var mellom Bach døde og Mendelssohn ble født hadde den store barokkomponisten rukket å bli nesten helt glemt. Mendelssohn fant ut at han måtte gjøre det eneste rette og i 1839 dirigerte han en fullstendig oppsetning av Bach's kronverk Matteuspasjonen. Konserten hadde en fantastisk suksess og det førte til en ny evaluering og en beundring av Bach's musikk som har fortsatt uavbrutt frem til i dag.

Imens hadde Mendelssohn hatt stor fremgang med sin egen karriére. I 1833 søkte han på fakultetsjobb ved en prominent musikkskole i Berlin. Den fikk han ikke. Senere samme år ble han utnevnt til musikkdirektør for byen Düsseldorf og to år senere ble han tilbudt dirigentposten hos det legendariske Gewandhausorkesteret i Leipzig. På denne tiden hadde han allerede begynt å skrive symfonier, flere kammerverk, en av sine pianokonserter og likeledes sitt fantastiske oratorium St. Paulus (1836). Den gode utviklingen i hans karriére inkluderte også en post ved Berlins kunstakademi og en post ved konservatoriet i Leipzig i 1843.

Flere arbeider, som hans siste symfonier, Fiolinkonserten og bryllupsmarsjen, ble ferdiggjort før hans helse begynte å skrante i 1846. Nedslått grunnet sin kjære søsters bortgang fortsatte Mendelssohns depresjoner og forfall frem til han året han døde bare 38 år gammel.

Mange kritikere av Mendelssohn hevder at hans styrke når det gjaldt hans melodiers inspirasjon og hans gnistrende orkestrering var på topp da han var tenåring, for deretter å minske gjennom resten av hans karriére. Dette er litt vanskelig å forstå når man ser på den kraften man finner i hans senere symfonier, den briljante perfeksjonismen i fiolinkonserten og den modne styrken som utrykkes i så mange av hans senere arbeider.

Mendelssohn var en komponist med tradisjonelle klassiske verdier, selv om hans musikk bringer med seg en del nydelige lyriske momenter som må være en gave for orkestrale fargenyanser. Mange hevder at han er den mest undervurderte av de store genier i den klassiske musikken.



 






Felix Mendelssohn Bartholdy
Felix Mendelssohn
Bartholdy
(1809-47)

 
















Utvikling, design og redaksjon: Oddvar Kolset oddvar@sofienbergkoret.no                  Powered by: PHP, Apache, MySQL, Linux.