Sofienberg, Sofienbergkoret, Sofienberg menighet,
kor, sang, musikk, konsert, cd, TV,
gudstjeneste, messe,
jazz, klassisk, negro spiritual,
dirigent,
John Rutter, Gloria
Helge Harila, Margrethe Ek, kirke,
Oddgeir Kjetilstad, Ketil Grøtting,
kristen,
Oslo Øst, Grünerløkka, Freia,
Dælenenga,
Rodeløkka, Oslo
Tøyen, Carl Berner, Tertitten,
Engelsborg,
kvalitet, miljø,
fellesskap, Unge Voksne-kor
Sofienbergkoret
John Rutter
John Rutter

John Rutter f: 1945


 
John Rutter er en av Englands mest kjente komponister i det 20. århundre, men også en meget anerkjent kordirigent. Han er nok mest kjent for sine verk skrevet for kor, men har også skrevet musikk for instrumenter, for eksempel en pianokonsert, en suite for fløyte, harpe og strykere. Han har til og med skrevet to operaer for barn.

Rutter ble født i London i 1945. Han begynte å synge i kor allerede som liten skolegutt. Senere begynte gikk han over til å studere orgel for deretter å begynne ved Clare College i Cambridge. Han skrev sine første publiserte komposisjoner og dirigerte sin første innspillinger mens han fremdeles studerte.

De han ble 30, i 1975 kom han tilbake til Clare College i stilling som "Director of music". Denne stillingen slutten han i allerede i 1979 for å kunne bruke mer tid på komponering og dirigering. Han opprettet "the Cambridge Singers" i 1981. Dette er et profesjonelt kor som først og fremst skulle brukes ved innspillinger. Men da koret var vel etablert sluttet han som leder, igjen for å konsentrere seg om komponering og dirigering.

I den perioden som nå følger komponerer Rutter flere av de verkene han er mest kjent for:
1985: Requiem
1990: Magnificat
1993: Psalmfest

I tillegg til dette har han altså skrevet utallige små og store verk og motetter for kor, også mye julemusikk, musikk for tv, spesialkomponerte stykker for grupper som "the Philip Jones Brass Ensemble" og "the King's Singers".

Som om ikke dette er nok opprettet Rutter I 1984 sitt eget record label, Collegium. Dette skjedde visstnok ved en tilfeldighet. Han fikk et tilbud fra et etablert studio, men var ikke fornøyd med vilkårene. Det mest naturlig var da selvsagt å opprette sitt eget studio.
Rutter sier selv:
"I just wanted a vehicle for the Cambridge Singers," he says, "and a way of recording the music I wanted, when I wanted, with whom I wanted, in the buildings I wanted, with the engineers and the producers that I wanted."

For sitt arbeid har Rutter mottatt flere priser (hvorav de fleste er for vanskelige å oversette til norsk).

Noen hjemmesider:
http://www.collegiumusa.com/bios/rutter_bio_body.html
http://www.hyperion-records.co.uk/composer_page.asp?name=rutter

Sonja, 26.08.02.



 






John Rutter
John Rutter
(1945 - )

 
















Utvikling, design og redaksjon: Oddvar Kolset oddvar@sofienbergkoret.no                  Powered by: PHP, Apache, MySQL, Linux.